Crezi ca a venit momentul pentru o marire de salariu, dar nu stii cum sa il abordezi pe sef? Situatia este destul de delicata, mai ales in actualul context economic, cand cei mai multi dintre noi se multumesc cu a avea pur si simplu un loc de munca. Totusi, daca esti convins ca meriti "un plus" la salariu, trebuie sa te pregatesti cu argumente adecvate politicii interne a companiei, care sa rezoneze pentru managerul direct.
DailyBusiness.ro iti prezinta cateva sfaturi din partea specialistilor despre cum sa ceri o marire de salariu.
1. Cerceteaza terenul. In primul rand, trebuie sa cercetezi situatia financiara a companiei - cheltuieli generale, profitul pe ultimul an sau pe trimestrul anterior, frecventa majorarilor salariale si, bineinteles, politica salariala. Este important sa stii cum se acorda maririle: in urma evaluarilor, periodic sau in functie de inflatie. Dupa ce ai terminat "munca de detectiv" abia apoi se pune problema unui plan de abordare a sefului.
"Daca ne raportam la practicile din majoritatea multinationalelor, maririle salariale se acorda in mod normal o data pe an, in urma evaluarii performantelor individuale si a inchiderii anului financiar", a spus Oana Datki, director general la compania de specialitate ConsulTeam.
"Astfel, se acorda cresteri salariale in martie sau aprilie, in baza rezultatelor din anul precedent. Acest rezultat al evaluarii de performanta este primul argument pro (sau contra) unei cresteri salariale", a adaugat Datki.
De asemenea, daca organizatia sau departamentul nu a atins obiectivele bugetate, sunt companii in care politica interna nu permite acordarea de cresteri salariale.
2. Pozitia in ierarhia salariala. Un alt criteriu care trebuie avut in vedere este acela al pozitiei in grila salariala. In general, daca actualul nivel salarial este in mod re