Timp de câteva zile, sute de arădeni au lăsat mașinile acasă și au circulat cu biciclete sau, cei mai tineri, cu rolele. De asemenea, o stradă din municipiu a fost închisă pentru câteva ore, iar peste 300 de copii au participat la diferite concursuri, încercând astfel să promoveze mijloacele alternative de deplasare în oraș.
În timpul concursurilor, elevii Colegiului Tehnic de Construcţii şi Protecţia Mediului împreună cu inspectorii Agenţiei de Protecţia Mediului au făcut măsurători de noxe în condiţii de trafic oprit, valorile fiind comparate cu cele rezultate din măsurătorile efectuate ieri în aceeaşi zonă, în condiţii de trafic normal.
Potrivit datelor puse la dispoziţie de Agenţia de Protecţie a Mediului, prin comparaţie cu probele prelevate cu 24 de ore înainte, rezultatele sunt de-a dreptul îngrijorătoare şi ar trebui să dea de gândit fiecărui arădean în parte: faţă de valorile măsurate în ziua precedentă, noxele au scăzut doar într-o oră şi jumătate de la oprirea traficului cu 53,80% la bioxid de azot, cu 33,30% la amoniac, cu 22,30% la bioxid de sulf, iar nivelul zgomotului s-a diminuat cu 27,70%.
„Credem că rezultatele date de măsurători sunt relevante pentru calitatea aerului pe care-l respirăm şi confirmă ceea ce susţinem de multă vreme, anume că principala sursă de poluare în Arad este traficul auto. Suntem bucuroşi că au fost angrenaţi în acţiunea noastră atât de mulţi copii şi aceasta este direcţia în care acţionăm: educarea copiilor şi a tinerilor în spiritul protejării naturii, a mediului înconjurător”, a declarat Dana Dănoiu, directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului Arad.
„Săptămâna Mobilităţii Europene”, cea de-a X-a ediţie, acţiune organizată de Agenţia pentru Protecţia Mediului în parteneriat cu Primăria Municipiului Arad, cu Inspectoratul Şcolar, Poliţia Locală şi serviciul Poliţiei Rutiere s-a încheiat.