Fizicienii de la CERN, laborator aflat în apropierea Genevei, spun că au observat faptul că particulele subatomice se mişcă mai rapid decât viteza luminii. Dacă acest lucru va fi confirmat, el va sfida principiile relativităţii ale lui Albert Einstein şi va schimba modul în care înţelegem fizica, informează Los Angeles Times.
Astăzi una dintre bazele fizicii, teoria lui Einstein, confirmată pe parcursul unui secol de cercetare, a fost: "Nimic nu poate călători cu o viteză mai mare decât cea a luminii". Acum însă o echipă de fizicieni din cadrul Organizaţiei Europene pentru Cercetare Nucleară (CERN) susţin că acest lucru ar putea fi posibil în cazul unei particule exotice.
Cum s-a desfăşurat experimentul
O parte a echipei de cercetători care au lucrat la experimentul Opera
Cercetătorii au ajuns la această concluzie după ce au realizat un experiment care a constat în trimiterea cu viteză mare a unor fluxuri de particule subatomice minuscule numite neutrini dintr-un accelerator aflat la sediul CERN din apropierea Genevei către un detector aflat la Laboratorul Naţional Gran Sasso din Italia, la o depărtare de circa 732 de kilometri.
Neutrinii sunt particule subatomice elementare, despre care se ştia că ar călători, în general, cu o viteză apropiată de cea a luminii. Ei sunt neutri din punct de vedere electric şi sunt capabili să treacă prin materia obişnuită aproape fără a fi afectaţi. Neutrinii sunt destul de asemănători cu electronii, diferenţa semnificativă dintre aceştia fiind faptul că neutrinii nu sunt încărcaţi electric.
În urma experimentului s-a constatat că neutrinii au ajuns la destinaţie într-un timp mult prea scurt, mai exact cu 60 de nanosecunde mai repede, faţă de perioada de timp necesară în cazul în care ar fi călătorit într-adevăr cu viteza luminii.
Dacă această diferenţă se confirmă într-o cercetare mai min