Psihologul ieşean Ioan Gotcă a tratat în acest an 60 de ieşeni dependenţi de reţele de socializare. Cel mai blând diagnostic pentru cei care exagerează cu utilizarea internetului este „reacţie de suprasolicitare“, dar se poate ajunge până la „tulburări de tip obsesiv-compulsiv“.
Statisticile Centrului de Sănătate Mintală „Dr. Ghelerter" Iaşi arată că avertismentele privind posibilele efecte negative ale utilizării reţelelor de socializare sunt justificate. În 2011, psihologii ieşeni au primit nu mai puţin de 60 de persoane care au acuzat că Facebookul le distruge viaţa. Pacienţii s-au plâns de oboseală excesivă, tulburări de somn, stres şi nervozitate ridicată. Cumulate, problemele psihice au condus la dezastre în viaţa reală: probleme la serviciu, neînţelegeri grave în familie, scădere drastică în greutate.
A ratat definitivatul
Un astfel de caz este cel al lui George (31 de ani), profesor la o şcoală din Paşcani. După numai o lună de utilizare excesivă a contului de pe Facebook, tânărul a avut nevoie de consiliere psihologică. Bărbatul s-a îndepărtat vizibil de soţie, şi-a neglijat orele la şcoală şi n-a putut să se pregătească pentru cel mai important examen din viaţa unui profesor: definitivatul.
Profesorul povesteşte că nici nu şi-a dat seama când a căzut în „capcana" Facebook. „La început nu stăteam decât câteva ore pe Facebook, apoi, după ce mi-am adăugat elevii şi colegii în lista de prieteni, am început să conversăm tot mai mult. Aşa se face că am ajuns să nu dorm şi câte două nopţi la rând", spune George. Deşi ştia de examenul de definitivat pe care trebuie să-l susţină, George nu s-a mai putut pregăti pentru că era prea concentrat asupra contului de pe reţeaua de socializare.
„Nu mai eram productiv deloc în acea perioadă. Părinţii îmi reproşau că nu-i mai ajut în gospodărie, soţia că nici măcar nu o mai ascult c