Refuzul de a admite România şi Bulgaria în Spaţiul Schengen nu are un impact practic important asupra majorităţii cetăţenilor celor două ţări, dar reprezintă o lovitură politică pentru guvernele de la Bucureşti şi Sofia, apreciază New York Times, în ediţia online de vineri, citat de Mediafax.
"Refuzul de a admite România şi Bulgaria va avea un impact practic redus sau chiar inexistent pentru majoritatea cetăţenilor celor două ţări, care pot călători fără dificultăţi în Uniunea Europeană, dar reprezintă o lovitură politică pentru cele două guverne, care sunt sensibile în privinţa considerării lor drept ţări de categoria a doua", comentează ziarul american.
Disputele publice privind imigraţia în Europa încep să slăbească sprijinul pentru Spaţiul Schengen chiar şi în ţări care fac deja parte din zona de liberă circulaţie. "Danemarca a anunţat că intenţionează să reia controlul paşapoartelor la graniţă, iar refugiaţii care au plecat din nordul Africii au provocat o dispută între Franţa şi Italia", adaugă ziarul.
"Preocupată de temerile privind intensificarea imigraţiei dinspre sud, Uniunea Europeană le-a spus celor mai noi membri ai săi, România şi Bulgaria, că vor mai avea de aşteptat" înainte de aderarea la Schengen, apreciază New York Times.
România şi Bulgaria afirmă că au îndeplinit standardele tehnice necesare pentru aderarea la Schengen, însă Finlanda şi Olanda au apreciat că acestea nu sunt suficiente. Cele două ţări intenţionează să readucă subiectul în discuţia summitului UE din octombrie, însă modificarea deciziei este puţin probabilă înaintea publicării, în februarie, a următorului raport privind progresele realizate de România şi Bulgaria, adaugă New York Times.
Refuzul de a admite România şi Bulgaria în Spaţiul Schengen nu are un impact practic important asupra majorităţii cetăţenilor celor două ţări, dar reprezintă o lovitură