Este semnalul tras de Direcţia de Sănătate Publică Sălaj, lansat în preajma Zilei Mondiale a Contracepţiei. Potrivit reprezentanţilor instituţiei, numai în ultimul an, 47 de tinere cu vârste mai mici de 19 ani au recurs la întreruperi de sarcină. Numărul lor ar putea fi, însă, şi mai mare, dat fiind faptul că statistica DSP se bazează doar pe cazurile prezentate în spitalele publice.
Potrivit datelor DSP, aproape 200 de tinere cu vârste mai mici de 19 ani au rămas însărcinate în ultimul an în Sălaj. Nouă dintre acestea au rămas însărcinate chiar înainte de a împlini 15 ani. Dintre acestea, 47 figurează în statistice DSP cu întreruperi de sacină. Asta poate însemna, pe de-o parte, că aproximativ 150 de adolescente au devenit, în această perioadă, mame, dar pe de altă parte există şi posibilitatea ca numărul avorturilor să fie mult mai mare, însă realizate în cabinete private, acestea nefăcând raportări către direcţie. Numărul total al avorturilor făcute în ultimul an în Sălaj este de 330, în 238 dintre cazuri fiind vorba despre femei şi fete de la ţară.
Toate aceste probleme, care transformă fetiţele în adulţi mult înainte de vreme, se întâmplă pentru că majoritatea tinerilor nu folosesc metode contraceptive. Potrivit unui studiu realizat la nivel naţional anul trecut, peste 60 la sută dintre adolescentele din grupa de vârstă 15 – 18 ani, active sexual, nu au folosit niciodată metode contraceptive motiv pentru care ţara noastră se situa pe locul al treilea în Europa ca număr de avorturi şi pe primul loc în privinţa necunoaşterii metodelor contraceptive.
După cum informează reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică, tinerele care şi-au început viaţa sexuală pot beneficia de contracepţie gratuită. Pentru asta, ele trebuie să se adreseze celor 63 de medici de familie incluşi în Programul naţional de sănătate a femeii şi copilului sau la