Oamenii de ştiinţă au anunţat descoperirea fosilei unui dinozaur Talos, prima de acest fel din ultimii 75 de ani. Reptila, care face parte dintr-o specie înrudită cu păsările, avea trupul acoperit cu pene, era de talie medie, cântărea puţin peste 17 kilograme şi avea gheare pe care le folosea în luptă, notează Huffington Post.
Specimenul a fost găsit într-o regiune a statului american Utah, cunoscută pentru numeroasele fosile descoperite aici. "Faptul că am găsit un astfel de specimen al acestui dinozaur în Nordul Americii este o descoperire uimitoare. Este un eveniment de proporţii uriaşe", a declarat Lindsay Zanno, paleontolog la Universitatea din Winsconsin-Parkside.
Fosila, veche de 75 de milioane de ani, îi aparţine dinozaurului Talos sampsoni. Numele provine de la un gigant mitic grec, Talos, care putea să alerge cu viteza luminii, iar "sampsoni" provine de la Scott Sampson, unul dintre paleontologii de la Muzeul de Istorie Naturală din Utah.
Cercetătorii au descoperit o cicatrice la al doilea deget de la membrul stâng, semn care le poate explica oamenilor de ştiinţă cum îşi foloseau reptilele diverse părţi ale corpului. Au folosit un micro-scanner pentru a cerceta rana şi au ajuns la concluzia că aceste animale preistorice se foloseau de gheare pentru a se apăra. În Mongolia, în urmă cu 30 de ani, se făcea o descoperire asemănătoare, iar recent descoperita fosilă vine să întărească teoria. "Cicatricea este o dovadă a faptului că animalul a trecut printr-o experienţă riscantă şi periculoasă, în urma căreia s-a ales cu această rană. Cu siguranţă a obţinut-o în timp ce vâna sau apărându-se de membrii altor specii, o caracteristică specifică speciilor de păsări mai recente", a explicat Zanno.
Oamenii de ştiinţă au anunţat descoperirea fosilei unui dinozaur Talos, prima de acest fel din ultimii 75 de ani. Reptila, care face part