Europa este renumita pentru finetea gastronomica, insa unele dintre delicatesele ei cele mai notorii nu sunt acceptate peste tot in lume. In Statele Unite ale Americii, spre exemplu, retetele anumitor specialitati sunt modificate pentru a se respecta regulile fiecarui stat in parte, iar altele sunt de-a dreptul interzise.
Business Insider a intocmit o lista cu cateva preparate culinare sau produse destinate consumului alimentar, caracteristice anumitor tari din Europa, dar interzise in SUA.
1. Haggis, Scotia
Inima, plamanii si ficatul unei oi sunt maruntite, condimentate si fierte intr-un stomac de oaie. Haggis, un fel de drob, se mananca de obicei in "Noaptea lui Burns" in Scotia - o celebrare a poetului scotian Robert Burns.
Servirea acestui preparat este insotita de melodii interpretate la cimpoi si de recitari din Burns. Haggis-ul autentic nu ajunge insa in SUA din cauza unei interdictii in ceea ce priveste plamanii de oaie. In loc de plamani, poate fi folosita limba de la oaie, dar gustul nu mai este acelasi.
2. Absint, mai multe tari europene
Originara din Elvetia, aceasta bautura este inca un produs care are restrictii in Statele Unite. Nu este interzisa total, dar este limitata. Numele este insa ilegal, astfel ca, in loc de "Absinthe", multe sticle sunt etichetate cu "Absinth".
Absintul poate stimula creativitatea, dar poate si sa il faca pe consumator sa aiba halucinatii si reactii agresive. In SUA, exact substanta care da efectul halucinogen - tujona - este interzisa.
De asemenea, si decoratiunile de pe etichetele sticlelor de absint din SUA sunt restrictionate.
3. Foie gras, Franta
Acest preparat, facut din ficatul unor gaste fortate sa manance extrem de mult tocmai pentru ca materia prima sa fie in cantitate generoasa, a fost interzis in Chi