Eşti dispusă să faci sacrificii pentru a scăpa de kilogramele în plus dar nu poţi renunţa la desertul favorit de dragul fru-museţii? Dar dacă ai afla că prezenţa zahărului în organism favorizează apariţia ridurilor şi accelerează îmbătrânirea pielii, ai putea renunţa la el? Eşti dispusă să faci sacrificii pentru a scăpa de kilogramele în plus dar nu poţi renunţa la desertul favorit de dragul fru-museţii? Dar dacă ai afla că prezenţa zahărului în organism favorizează apariţia ridurilor şi accelerează îmbătrânirea pielii, ai putea renunţa la el?
Potrivit celebrei nutriţioniste australiene Michele Chevalley Hedge, consumul de zahăr, duce la apariţia unor molecule extrem de nocive în organismul uman, cunoscute sub denumirea de ”produse de glicare avansată” (AGE) care afectează colagenul şi elastina. Zahărul dăunează colagenului, dar în acelaşi timp îi şi modifică structura. Cele mai abundente tipuri de colagen din piele sunt tipul I, II şi III, ultimul fiind cel mai stabil şi mai rezistent. Glicarea transformă colagenul de tip III în colagen de tip I, care este mai fragil, iar când acest lucru se întâmplă, pielea îşi pierde supleţea. În plus, AGE dezactivează enzimele antioxidante ale organismului, lăsându-ţi pielea vulnerabilă la razele solare, care reprezintă sursa principală de îmbătrânire a pielii.
Mecanismul e simplu: cu cât consumi mai mult zahar, cu atât dezvolţi mai mulţi AGE, iar pe măsură ce aceste molecule se acumulează, daunează proteinelor învecinate, printr-un efect de domino. Colagenul şi elastina, odată deteriorate, pielea devine uscată şi fragilă, iar ridurile se instalează imediat. În astfel de cazuri, efectele îmbatranirii încep la vârsta de 35 ani şi se agravează rapid, iar singurul remediu este reducerea drastică sau chiar totală a consumului de zahăr, prin revizuirea regimului alimentar. Geneticienii australieni avertizează însă că r