UPDATE 14.30 Agenţia americană spaţială a confirmat, sâmbătă dimineaţa, pe contul oficial de Twitter, că satelitul aşteptat şi urmărit de o lume întreagă cu sufletul la gură a căzut pe Terra, informează realitatea.net.
"Putem confirmă ca UARS e jos. Bucăţi din el au căzut pe pământ vineri noaptea şi sâmbătă dimineaţa", scrie NASA pe Twitter.
Satelitul a intrat în atmosfera Pământului în zona Oceanului Pacific, mai informează agenţia spaţială, dar locul în care a picat nu poate fi confirmat încă. Potrivit primelor informaţii, fragmente din satelit au ajuns în Canada, iar armata americană verifică în prezent locul impactului.
Ceea ce a atras atenţia media la prăbuşirea bătrânului instrument spaţial a fost faptul că NASA nu a putut să anunţe unde va cădea.
Agenţia a calculat că şansele ca un om să fie lovit de o bucată din satelitul UARS sunt de 1 la câteva trilioane. Dacă însă găsiţi o bucată din satelit, cel mai bine este să o lăsaţi acolo, să nu o atingeţi şi să chemaţi autorităţile.
Specialiştii au indicat ca zone probabile Canada, Africa sau Australia. Un astronom amator susţine că a surprins deja imagini cu aparatul, în urmă cu o săptămână, în nordul Franţei.
........................
UPDATE: Fragmentele satelitului NASA ar trebui să se prăbuşească în această noapte în Oceanul Pacific în jurul orei 02.00 (ora României), scrie telegraph.co.uk. Dacă previziunile cu privire la traiectoria acestuia sunt corecte şi condiţiile meteo favorabile, satelitul va fi vizibil pe cer în jurul orei 23.00.
Washington Post anunţă că în cursul zilei de vineri un satelit al NASA, neoperaţional, va intra în straturile superioare ale atmosferei, parţial topit, se va dezintegra, iar resturile sale se vor împrăştia pe întreaga suprafaţă a pământului.
Oficialii NASA, care se confruntă cu lipsa de precizie a mişcării dinamice a guno