Dacă e cea mai mică dintre încăperi nu înseamnă şi că este mai puţin importantă din punctul de vedere al designului şi al amenajării şi că trebuie să-i subestimezi rolul.
Baia este în primul rând un spaţiu funcţional, dar, chiar şi aşa, trebuie gândit şi decorat cu maximum de atenţie, ca să nu facă notă discordantă cu restul camerelor din casa ta.
Una dintre piesele esenţiale din baie este lavoarul, care poate schimba total aerul spaţiului. Un lavoar bine ales face ca decorarea băii să fie pe jumătate rezolvată.
Sunt câteva reguli pe care e bine să le respecţi atunci când pleci în căutarea acestei piese. E util să ştii că pentru spaţii generoase sunt recomandate lavoarele de sine stătătoare, care pot fi montate în perete sau pot fi pur şi simplu poziţionate pe baza lor.
Dacă însă nu dispui de o baie prea mare, să zicem că ai una de garsonieră, este indicat să alegi lavoare ce pot fi montate în perete, care vin la pachet cu un spaţiu de depozitare pentru produsele cosmetice. Acestea nu vor da băii la fel de mult stil precum cele dintâi, însă vor combina ambele funcţii în cel mai potrivit mod cu putinţă. În plus, te vor ajuta să faci economie de spaţiu.
O altă opţiune o reprezintă lavoarele integrate în mobilier, care, pe lângă plusul pe care îl aduc la stil, sunt varianta ideală pentru funcţionalitate şi originalitate deopotrivă.
De la lavoarele simple la cele inspirate de stilul victorian, de exemplu, piaţa e plină de variante de lavoare, aşa că nu e uşor să faci alegerea cea mai potrivită. Sigur, nici factorul buget nu e de ocolit: în funcţie de material (ceramică, marmură, sticlă sau lemn din esenţe rare), de formă, de dimensiuni şi de producător, lavoarele au preţuri cuprinse între câteva zeci şi câteva sute de euro.