Românii din Spania cer anularea restricţiilor de pe piaţa muncii. Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa (FADERE) a atacat, la Tribunalul Suprem, legea emisă de Spania prin care a fost restricţionat accesul pe piaţa muncii pentru români, cerând "anularea totală sau parţială a restricţiilor şi suspendarea măsurii până la pronunţarea unei decizii finale".
Potrivit reprezentanţilor Federaţiei Românilor din Europa, măsurile statului spaniol afectează circa 200.000 de români, iar decizia autorităţilor spaniole de a restricţiona accesul pe piaţa muncii, pentru lucrătorii români a fost atacată de FADERE joi, la Tribunalul Suprem. "La această măsură s-au înscris aproape toate asociaţiile de români din Spania", se arată într-un comunicat de presă emis, ieri, de Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa.
În cererea depusă la instanţă, FADERE solicită anularea totală sau parţiala a restricţiilor care afectează muncitorii români. De asemenea, FADERE cere suspendarea imediată a restricţiilor până în ziua sentinţei.
"Acest timp fără restricţii este suficient ca românii deja prezenţi în Spania care au avut dreptul la muncă şi care pe 22 iulie l-au pierdut, să meargă şi să se înscrie în registrele oficiilor de muncă", au spus reprezentanţii Federaţiei.
Aceştia au precizat că toţi românii afectaţi de restricţii au rămas în Spania şi "lucrează la negru". "Această măsură este cel puţin stupidă. La cât de mare este criza financiară din Spania, Guvernul îşi permite să piardă mai mult de 800 de milioane de euro anual, bani pe care ar fi putut să îi câştige de la aceşti români din dările către stat", a declarat Daniel Tecu, preşedinte FADERE.
Executivul de la Madrid a decis, în 22 iulie, impunerea de restricţii pentru muncitorii români în Spania.
În 11 august, Comisia Europeană (CE) a aprobat solicitarea Spaniei de a restricţiona accesul lucrătoril