● Care sunt statutul şi componenţa Companiei de balet al ONB ?
● Statutul: un compartiment artistic la fel ca orchestra sau corul. Componenţa: balerini şi balerine. Unii sunt angajaţi, alţii sunt colaboratori.
● Compania ONB prezintă în festivalul George Enescu un... triptic alcătuit din două balete afl ate deja în repertoriu şi o premieră. Sunt trei balete practic preluate după modele semnate de mari coregrafi, realizate deci după model. Un experiment unic, până în prezent, în repertoriul balerinilor bucureşteni.
● Au fost preluate piese coregrafi ce din repertoriul Balanchine şi Kylian. Tocmai pentru că a fost o primă colaborare cu compartimentul nostru de balet: prin evaluarea acesteia de către specialişti ai trustului Balanchine şi ai companiei Kylian, am primit drepturile să preluăm coregrafiile. În felul acesta, balerinii noştri au demonstrat cu prisosinţă că se pot încadra excelent în aceste stiluri (neoclasic şi modern) pentru ca, astfel, colectivul să intre în circuitul calitativ internaţional.
● În ultimul timp, repertoriul de balet al ONB s-a concentrat pe producţii moderne. Dacă nu mă înşel, ultima premieră cu balet clasic a fost Baiadera. Totuşi, din repertoriul unui astfel de ansamblu nu pot lipsi capodoperele clasice ale genului: Lacul lebedelor, Spargatorul de nuci, Coppelia... ca să numesc doar câteva dintre ele. Aceste creaţii au existat şi au fost jucate/dansate. Avem şansa să le revedem?
● Ultimele premiere de balet clasic au fost chiar Lacul Lebedelor, în coregrafi a lui G. Iancu în 2008, şi Giselle în 2009. Iar Spărgătorul de nuci se află în repertoriul ONB de mult şi este programat în perioada adecvată, adică în preajma Sărbătorilor de Iarnă. Cu totul întâmplător, în succesiunea noilor producţii de balet au apărut titluri moderne sau neo-clasice. Lucrul acesta s-a petrecut, însă, printr-un complex de împreju