Considerate, in mare masura exagerat, ca fiind legume exotice - anghinarea, feniculul, cartofii dulci si sparanghelul merita incercate, pe rand, pentru gustul lor special. Pe toate le gasesti in marile magazine.
Anghinarea este o leguma care creste bine in zona mediteraneana, spun maestri bucatari de la Good Food . Anghinarea este dulce, cu aroma specifica si gust de nuca. Este bogata in grasimi sanatoase, are efect antimicrobian si ajuta la buna functionare a ficatului si a bilei. Este usor digerabila si foarte placuta la gust. Se oxideaza usor, asa ca dupa ce este curatata, trebuie tinuta in apa, pana in momentul in care este preparata.
Se consuma fiarta, prajita, cu sosuri de smantana. Fiarta este foarte buna cu un strop de ulei, lamaie si sare. Este delicioasa adaugata in pizza, taiata in felii. Merge foarte bine alaturi de ciuperci si masline, dar si impreuna cu branzeturi uscate si paste. Se poate congela si se poate mura in saramura.
Desi seamana cu un cartof clasic si este tot o radacinoasa, cartoful dulce este diferit ca textura si gust de acesta si, in fapt, nu are nicio legatura cu acesta. Au un gust dulce, sunt foarte bogati in vitamina A si constituie o sursa excelenta de antioxidanti. Cartofii dulci se pot prepara dupa modelul cartofilor clasici, dar se gatesc mult mai repede. Isi pastreaza culoarea speciala si daca sunt gatiti. Sunt deliciosi copti, cu putin unt si mirodenii (cimbru, piper, nucsoara). Merg foarte bine ca umplutura pentru tarte, dar si in preparatele dulci. Sunt foarte buni facuti piure, impreuna cu seminte (nuci, migdale) sau ciuperci.
Cartofii dulci sunt foarte usor digerabili, sunt bine tolerati de copii si au calorii mai putine decat cartofii clasici.
Fenicul este, in primul rand, o planta aromatica, inrudita cu mararul, dar radacina, care are forma unui bulb cu mai multe foi