Numită și “tărâmul fermecat al ochilor albaștri”, Rezervația Parcul Național Retezat numără peste 80 de lacuri glaciare. Un weekend petrecut pe crestele Masivului Retezat reprezintă pentru cei mai mulți dintre vizitatori o adevărată cură de sănătate și frumusețe.
Aproape 40 la sută dintre lacurile glaciare din România se găsesc în Parcul Național Retezat.
“Ochii albaștri” ai rezervației naturale, întinsă pe mai mult de 50.000 de hectare, sunt minunile care îi atrag cei mai mult pe turiștii porniți pe traseele Retezatului. În apropierea lor și-au găsit adăpostul, de generații, o mulțime de specii de animale protejate de lage, unele chiar pe cale de dispariție.
Cocoțate pe stâncile masivului, caprele negre își întîmpină vizitatorii precaute, în timp ce lupii și urșii sunt mai puțini temători față de străinii care le invadează teritoriul în căutarea liniștii. În urmă cu aproape 40 de ani, în Parcul Naţional Retezat au fost aduse 20 de exemplare de marmotă alpină, provenite din Alpii Austrieci. Animalele rare eliberate atunci în zona Căldării Lacului Gemenelor s-au adaptat perfect condițiilor din Retezat, iar de atunci numărul lor a crescut.
FOTOREPORTAJ: Incursiune în sălbăticia pădurilor din Munţii Retezat
Întâlnire inedită la lac
Salvamontistul Sorin Sanda a avut uimirea să descopere o familie de marmote în zona Lacului Bucura, cel mai întins lac glaciar din România.
FOTOREPORTAJ: Imagini inedite de la Castelul Corvinilor, fortăreaţa invadată de turişti, dar contaminată de aerul de Balcani
FOTOGALERIE: Supravieţuiesc izolaţi de civilizaţie, în vechile cantoane ale mocăniţei
"Marmotele ne privesc mirate, neînţelegând ce căutăm fără invitaţie pe teritoriul lor. Am reuşit să fotografiez, pentru prima dată în viaţă, doi pui de marmotă în vizuina lor. Sunt mici, pufoşi, ca nişte pisoi neastâmpăraţi şi sunt extrem