Cel mai de interes eveniment al Adunării Generale a ONU a avut loc vineri seară la New York, unde liderul palestinian Mahmoud Abbas a predat cererea de aderare la ONU a statului Palestina, ca stat cu drepturi depline. Această cerere istorică i-a fost prezentată secretarului general al organizaţiei Ban Ki-moon, în pofida intenselor presiuni americane, dar şi europene făcute în ultima lună pentru a descuraja demersul.
Documentul a ajuns totuşi la Consiliul de Securitate al ONU, Abbas trecând peste recomandările şi presiunile internaţionale. Cererea va fi apoi supusă votului, însă nu imediat, ci după mai multe săptămâni de negocieri, Statele Unite sperând să nu fie nevoite să îşi exercite dreptul de veto cu consecinţe negative pentru imaginea lor în Orientul Mijlociu.
Palestinienii speră totuşi într-o minune: să obţină cel puţin nouă voturi în Consiliu, minimul necesar pentru ca cererea lor să facă obiectul unei "recomandări" a Adunării Generale, care ar urma să voteze la rândul său.
Şase membri ai Consiliului de Securitate au declarat deja că vor aproba cererea palestiniană: China, Rusia, Brazilia, India, Liban şi Africa de Sud.
Alţi membri indecişi sau care nu şi-au dezvăluit poziţia sunt Marea Britanie, Franţa, Germania, Nigeria, Gabon, Bosnia şi Portugalia. Columbia a anunţat că se va abţine. Armata israeliană, în alertă maximă
Armata israeliană este în alertă maximă la frontiera egipteană de teama unui "atac terorist". Oficiali israelieni anunţă că există informaţii potrivit cărora grupurile armate palestiniene din Fâşia Gaza, inclusiv aripa armată a Hamas, ar pregăti un atac împotriva Israelului prin teritoriul egiptean. Potrivit armatei israeliene, acesta ar urmări să saboteze demersul palestinian la ONU.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat vineri seară că Israelul întinde mâna palestinienilor pentru