Patru judecătorii au un volum de muncă dublu faţă de ceea ce este considerat "excesiv", potrivit bilanţului de activitate al instanţelor pe primul semestru din 2011, bilanţ dat publicităţii de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).
Magistraţii din judecătorii sunt cei mai eficienţi în soluţionarea cauzelor, dar dosarele lor sunt mai puţin complexe decât cele de la instanţele superioare.
Judecătoriile lucrează cel mai eficient, din perspectivă cantitativă, dar trebuie ţinut cont că magistraţii de aici nu au dosare foarte complicate.
17 dintre judecătorii au avut pe rol peste 20.000 de dosare, un volum de muncă pe care CSM îl consideră "excesiv de mare". Ei bine, patru dintre judecătorii au avut peste 40.000 de cauze, adică dublu faţă de "excesiv de mare".
Tribunalele au o problemă, reiese din bilanţ. Au avut o eficienţă de lucru foarte redusă în anii trecuţi şi doar nişte semne încurajatoare la finalul primelor şase luni din 2011.
La nivelul curţilor de apel, volumul de activitate a crescut cu 70%, comparativ cu primul semestru din 2007. Şi atunci se considerau supraîncărcaţi cu dosare.
Desigur, diferenţele sunt uriaşe între numărul de dosare şi complexitatea cauzelor înregistrate într-o aglomeraţie urbană şi cele înregistrate într-un orăşel paşnic. Astfel, Curtea de Apel Bucureşti are 39.146 de cauze de soluţionat, în timp ce Curtea de Apel Bacău are doar 4.613 cauze.
Pe de altă parte, Curtea de Apel Bucureşti a soluţionat deja 23.083 de cauze, în vreme ce Curtea de Apel Târgu Mureş doar 2.894 cauze.
Cel mai bun procent de soluţionare îl are Curtea de Apel Piteşti (82%).
La Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cele mai multe cauze pe rol au fost înregistrate la Secţia civilă (44%).
Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Horaţius Dumbravă, susţine că trebuie subliniat efortul deosebit al