Profesorul şi-a părăsit ţara natală, Statele Unite ale Americii, în urmă cu 20 de ani şi s-a stabilit în România. De doi ani, face voluntariat la Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Iaşi.
Dean Hufstetler a aflat de România după ce familia lui a adoptat trei copii de la un orfelinat din Bârlad. Se întâmpla imediat după Revoluţie, în 1991, atunci când familia din partea tatălui său, scoţian la origine, a văzut la televizor cazul impresionant al unor copii abandonaţi de părinţi. „A fost un moment care m-a impresionat şi pe mine şi de aceea am decis să vin în România“, mărturiseşte Dean. Profesorul mai lucrase şi în SUA cu persoane cu risc social ridicat. Pentru o perioadă scurtă el a încercat să-i înveţe tainele limbii engleze pe locatarii unui ghetou din Los Angeles.
A ajuns la Penitenciar cu ajutorul unui jandarm
„În SUA am predat 17 ani la o şcoală normală. După această perioadă lungă mi-am zis că vreau o nouă provocare în viaţa mea, aşa că am ales să merg în acest ghetou, care se numea Watts. Era populat în general de persoane de origine hispanică. Era un cartier foarte periculos. Se trăgea cu arma pe stradă, aveau loc multe infracţiuni. Nu am putut sta decât patru luni şi jumătate acolo din cauza celor din administraţie. Eram ca un prizonier, mi se spunea întotdeauna ce să fac şi nu eram lăsat să-mi fac treaba aşa cum credeam eu că e bine“, povesteşte Dean.
După ce a ajuns în Iaşi, profesorul a predat engleza în mai multe licee. În urmă cu doi ani, s-a ivit oportunitatea de a preda această limbă şi deţinuţilor de la Penitenciar. Nu a stat pe gânduri şi a acceptat noua provocare. „M-am întâlnit cu nişte prieteni jandarmi din Iaşi. Mi-au spus despre acest lucru, iar eu am acceptat pe loc. Activitatea o desfăşor prin intermediul Catedralei Metropolitane“, mai spune profesorul. „Nu avem control asupra sistemului de justiţie ş