Un satelit american de mărimea unui microbuz a penetrat atmosfera Pământului deasupra oceanului Pacific, însă NASA a anunţat că nu se ştie cu certitudine care este ora şi locaţia exacte de reintrare, scrie Mediafax.
Exista un risc de 1 la 3.200 ca o persoană, de oriunde din lume, să fie lovită de unul dintre aceste deşeuri spaţiale - ceea ce, pe o planetă a cărei suprafaţă este în proporţie de 90% nelocuită, corespunde unei probabilităţi de 0,03%.
NASA reaminteşte că în 50 de ani de explorare spaţială, nimeni nu a fost rănit vreodată de un deşeu orbital căzut pe Terra.
" Intrarea în atmosferă a satelitului, scos din funcţiune şi cu o greutate de 6,3 tone, era aşteptată a avea loc pe 23 septembrie între 16.00 GMT şi 22.00 GMT" , se afirma într-un comunicat postat, joi, pe site-ul NASA.
Vezi un video cu o animaţie postat pe YouTube: căderea satelitului UARS
Cea mai mare parte a satelitului, Upper Atmosphere Research Satellite (UARS), a ars după intrarea, cu mare viteză, în straturile dense ale atmosferei terestre.
Printre elementele satelitului care vor "supravieţui" probabil acestei etape, ale căror greutăţi vor varia între 1 kilogram şi 158 de kilograme, NASA menţionează rezervoarele de carburant, din titan şi complet goale, şi bateriile din oţer inoxidabil.
Un astronom amator a reuşit să înregistreze imagini cu satelitul scăpat de sub control, înainte să se prăbuşească, şi le-a postat pe YouTube:
UARS este cel mai mare satelit NASA care urmează să cadă pe Terra din ultimele trei decenii, după căderea satelitului Skylab în vestul Australiei în 1979. Potrivit experţilor în deşeuri orbitale, obiecte cu o talie comparabilă celor desprinse din UARS vor cădea pe Terra de acum înainte o dată pe an.
UARS a fost plasat pe orbită în 1991 de naveta Discovery cu misiunea de a studia atmosfera înaltă a Ter