Europa sufera de trei mari afectiuni in acelasi timp: datoriile suverane, problemele din sistemul bancar si o criza monetara, in timp ce presiunile economice si politice strica relatiile intre cetateni, state si institutii gen Banca Centrala Europeana.
In acest mediu dificil, autoritatile europene incearca, disperate, sa foloseasca diferite modalitati pentru a pune capat panicii financiare, contagiunii si riscului de recesiune, prin intermediul BCE, al Fondului Monetar International si Facilitatea Europeana pentru Stabilitate Financiara.
Criza datoriilor, sistemul bancar si criza euro sunt interconectate. Avand in vedere expunerile mari in zonele periferice ale zonei euro, multe banci mai slab capitalizate ar putea deveni insolvente.
De asemenea, ajustarea fiscala majora necesara in cazul Greciei, Irlandei si Portugaliei, posibil si al Italiei si Spaniei va fi extrem de dificila din punct de vedere economic si social, iar, daca li s-ar permite intrarea in incapacitate de plata, ar inregistra o scadere economica semnificativa. De exemplu, economia Argentinei s-a contractat cu 15 procente cand si-a declarat insolventa, in 2002.
In ciuda testelor de stres, a fondurilor de salvare si a sedintelor interminabile, o rezolvare permanenta pentru aceste probleme nu a fost gasita, inca, de liderii europeni, potrivit analistilor citati de Project Syndicate. Astfel, esecul in a gasi solutii in prezent ar putea pune in pericol existenta monedei euro, iar neintelegerile intre sefii de state si guverne si BCE privind achizitiile de obligatiuni ale tarilor au complicat si mai mult lucrurile.
O redresare economica pan-europeana decenta si o consolidare fiscala graduala de succes ar permite cresterea valorii obligatiunilor, in timp. Pana atunci, au de pierdut si cetatenii greci si germanii sau francezii, care platesc pentru a