Râurile Capra, Buda, Topolog şi Doamnei sunt distruse de lucrările pentru un proiect ecologic: producerea de energie verde. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANŢU
Istoria unui râu distrus nu este genul de poveste de spus nepoţilor, peste ani. Dar drama râului Capra are nevoie de ascultători acum, deoarece altor trei râuri din Făgăraş li se pregăteşte aceeaşi soartă. Pentru Capra nu se mai poate face nimic, lucrările în râul Buda au început deja, însă pentru Topolog şi Râul Doamnei timpul nu este pierdut. Dar se scurge repede.
MULTIMEDIA VIDEO evz.roVezi mai multe Culmea golăniei în Făgăraş: râuri distruse în numele ecologiei Râul care însoţeşte Transfăgărăşanul de la lacul Bâlea până la barajul Vidraru este distrus de o amenajare hidroenergetică, care are drept scop producţia de energie verde. Alte trei râuri vor avea aceeaşi soartă.
Feerie cu buldozere
Dacă întrebi un pescar de răpitor din România despre râul Capra, îţi va putea spune o grămadă de poveşti despre păstrăvi şi despre o întreagă lume feerică ridicată în jurul acestui peşte: nopţi la cort, degete care mângâie chitara, excursii în natură cu copiii. În martie 2011, lumea aceasta a început să dispară. Pentru ca sfârşitul să nu întârzie prea mult, au fost aduse buldozere, excavatoare, generatoare de curent. Cifele cu beton urcă necontenit, în timpul zilei vezi câte una la fiecare 5-10 minute.
Susur de generatoare pentru turişti
Din martie până acum s-a lucrat zi-lumină pe Capra, într-un ritm pe care ni l-am dori la autostrăzi, de pildă. Acum, după şase luni de lucrări, nu trebuie să fii mare expert în mediu ca să realizezi că ai în faţă un dezastru. Şi te cruceşti când afli care e scopul: producţia de energie verde cu microhidrocentrale. Altfel spus, deşi sună ciudat, salvăm natura distrugând-o.
Lucrările au loc chiar în buza Transfăgărăşanului s