Muzeul Naţional Cotroceni sărbătoreşte împlinirea a 20 de ani de existenţă în Capitală, astfel că va organiza mai multe evenimente culturale.
Expoziţia „De la palat regal la palat al pionierilor (1949-1977) - o filă din istoria Palatului Cotroceni" care se va vernisa la Muzeul Naţional Cotroceni, miercuri, 28 septembrie 2011, orele 18.00, ilustrează o pagină mai puţin cunoscută din istoria ansamblului Cotroceni, şi anume, transformările prin care a trecut această reşedinţă regală, după înlăturarea monarhiei la 30 decembrie 1947.
Organizatorii spun că este prima expoziţie cu această tematică, pe care Muzeul Naţional Cotroceni o organizează, completând astfel manifestările consacrate tuturor perioadelor din istoria Cotrocenilor.
În expoziţie vor figura cărţi poştale şi fotografii cu Palatul Cotroceni în perioada cât a fost locuit de familia regală Ferdinand şi Maria, alături de fotografii ale palatului, care aduc în prim plan activitatea cercurilor care funcţionau în cadrul palatului.
Printre documentele referitoare la Palatul Cotroceni ca Palat al Pionierilor și nu vor lipsi din expoziţie nici costumele de pionieri şi uniformele şcolare, ca şi costume populare, insigne, cravate roşii, şnururi de comandanţi de unitate, detaşament, grupă, goarnă şi tobă şi steag ”Organizaţia Naţională a Pionierilor din România”, trese şi alte însemne pioniereşti.
De asemenea, publicul va viziona fragmente din înregistrări referitoare la activitatea desfăşurată de pionieri în cadrul Palatului Pionierilor din arhiva Societăţii Române de Televiziune şi a Studioului Cinematografic ”Alexandru Sahia”.
La vernisaj vor participa profesori, instructori şi pionieri, care şi-au desfăşurat activitatea în cadrul Palatului Pionierilor: domnul Nicolae Bătrîneanu - din 1951 instructor la cercul de electronică din cadrul palatului, Stelian Olaru - dirijorul Corul