Serialele de televiziune captivează publicul, însă pentru unii fascinaţia exercitată de un personaj sau altul este atât de puternică încât ajung să se identifice cu acesta. Show-urile de televiziune creează în jurul lor o adevărată industrie. Dincolo de rating, ele impun o modă, un stil de viaţă şi pentru unii devin chiar un model de conduită.
Alături de fotbal şi de politică, serialele de televiziune sunt unul dintre cele mai uzuale subiecte de conversaţie. Despre eroii de pe micul ecran se încing discuţii peste tot, în curtea şcolii, în camera de fumat de la birou, la coafor sau în piaţă. Mulţi au tendinţa de a ironiza pasiunile născute de diverse seriale TV, considerând că este un domeniu rezervat casnicelor şi pensionarelor, însă adevărul este că fiecare s-a lăsat cândva subjugat de vraja unor astfel de poveşti care se întind pe luni sau chiar ani întregi.
Fenomenul nu este chiar atât de recent, dar abia în ultimii ani dependenţa de seriale de televiziune a fost recunoscută ca atare şi a devenit obiect de studiu pentru psihologi. Specialiştii fac o diferenţă între dependenţa de televiziune în general şi pasiunea pentru seriale, fie că este vorba de clasicele telenovele sud-americane, cele mai nou-apărute, cum ar fi producţiile turceşti ori sud-coreene, sau de show-urile americane centrate pe problemele unor neveste mai mult sau mai puţin disperate.
În general, oamenii se uită la acest gen de producţii pentru că empatizează cu un personaj, dar există şi o categorie de spectatori care încep să-şi ducă viaţa precum cei pe care îi admiră pe micul ecran. Victimele predilecte ale acestui fenomen sunt femeile - de la adolescente în căutare de modele de urmat până la persoane mature, nemulţumite de vieţile lor, care încearcă să se reinventeze, pozând în dive sofisticate şi dezinhibate, asemenea celor patru prietene din faimosul serial „Totul despre sex"