* Membrii Biroului Adunării Regiunilor Europene Viniviticole luptă împotriva vinurilor contrafăcute
Modalităţile de formare a viticultorilor tineri, combaterea intrării pe piaţă a vinurilor contrafăcute, dar şi opoziţia faţă de liberalizarea pieţei vinurilor au fost principalele probleme puse în discuţie de participanţii la reuniunea Biroului Internaţional al Adunării Regiunilor Europene Viniviticole (AREV) care s-a desfăşurat, vineri şi sâmbătă, la Arad. Preşedintele AREV, Jean Paul Bachy, a precizat că una dintre misiunile acestei asociaţii este de a da cetăţenilor siguranţa că vinul pe care îl consumă nu este un vin contrafăcut. Jean Paul Bachy a spus: "Este adevărat că fiecare suntem ataşaţi de vinurile din regiunea noastră. Dar dăm dovadă de solidaritate când vine vorba despre apărarea acestor valori. Trebuie să dăm dovadă de solidaritate şi din punct de vedere comercial, politic şi juridic când vine vorba despre piaţa europeană de vinuri, care reprezintă 52% din producţia mondială. Considerăm că şi vinurile româneşti, ca şi cele italiene sau franţuzeşti, trebuie să fie apărate în faţa vinurilor contrafăcute".
Acesta a mai adăugat că, în momentul de faţă, există o tendinţă de liberalizare a pieţei vinurilor, iar AREV se opune, în totalitate, standardizării, astfel încât în momentul în care cetăţenii cumpără un vin, pe etichetă să se regăsească regiunea din care provine şi date despre producător. În acest sens, AREV derulează un studiu pentru că, în opinia preşedintelui Bachy, "nu se poate să se facă vinuri oriunde şi oricum. Calitatea unui vin este dată nu numai de soi, dar şi de climă şi de modul de preparare".
La rândul său, vicepreşedintele Biroului Internaţional AREV, Aly Leonardi, a precizat că se doreşte dezvoltarea reţelei de formatori profesionali în acest domeniu, care ar trebui să preia de la cei maturi cele mai importante idei