Administraţia locală are de gând să monteze centrale termice de cartier, prin condensaţie, care ar reduce costurile la plata întreţinerii cu 50%Soluţia a fost gândită pentru acei consumatori care nu îşi permit o centrală termică de apartament, dar şi pentru salvarea Termica de la faliment. În primă fază însă, vor beneficia de căldură mult mai ieftină, unităţile de învăţământ şi ANL-urile.
„Cum să facem să fie bine?” Aceasta era întrebarea care îi măcina de ani de zile pe reprezentanţii aparatului administrativ din cadrul Primăriei Târgovişte, de fiecare dată când se punea problema încălzirii locuinţelor. Gaura neagră din bugetul local, care este SC Termica SA, a primit o mână de ajutor de la oamenii de ştiinţă ai Universităţii Valahia, care s-au gândit la un proiect de reabilitare a circuitelor de distribuţie şi a circuitului primar, care să elimine substanţial pierderile. Cu alte cuvinte, să nu se mai piardă pe drum agentul termic, care apărea lună de lună în facturile abonaţilor.
Randament de peste 100%
„Am ajuns la concluzia că varianta centralelor descentralizate este cea mai bună. Acolo unde este cazul, putem folosi punctele termice existente. În foarte multe puncte, reţeaua de distrubuţie de la aceste centre a fost modernizată şi se află în bune condiţii. Evident, cea mai bună soluţie este şi cea mai scumpă. Cei care au întocmit acest studiu au dat şi varianta de montare a acestor centrale, iar tipul de centrale să fie centrale prin condensaţie. La centralele prin condensaţie, randamentul depăşeşte 100%, chiar dacă este paradoxal”, a declarat city managerul Târgoviştei, Marius Constantinescu.
Mai exact, căldura eliminată pe coş este recuperată şi refolosită într-un mod inteligent. Pe lângă faptul că dispare complet reţeaua de distribuţie şi odată cu ea, pierderile care se apropie la 50%, abonaţii Termica vor avea