Născut în Sibiu, format în Bucureşti şi stabilit la Piatra, fostul manager al Teatrului Tineretului a fondat Teatrul π Buni.
Fost director al Teatrului Tineretului, în perioada 1995 – 2001, şi câştigător al premiului pentru cel mai bun manager, acordat de Consiliul Britanic în cadrul Galei UNITER 2000, Corneliu Dan Borcia rămâne un nume de referinţă pentru iubitorii de teatru din Piatra Neamţ. Deşi în fişa de prezentare a actorului apare ca rol de debut Karl Heins, din piesa „Heidelbergul de altădată“, prima sa întâlnire cu lumina reflectoarelor a avut loc la numai şase ani.
„Aveam de recitat o poezie, însă, când am văzut atâţia ochi care mă fixau, m-am emoţionat. O auzeam pe educatoare spunându-mi ceva, dar nu înţelegeam ce. Am crezut că-mi spune să mă închin, deşi ea zicea să mă înclin, aşa că am făcut o cruce mare şi le-am zis celor din sală, care au izbucnit în râs, că eu nu mai recit nimic şi am părăsit scena“, povesteşte actorul despre debutul său.
A terminat studiile în Capitală, însă stagiul l-a făcut în oraşul de la poalele Pietricicăi. „Am venit la Piatra Neamţ în 1966, când am terminat facultatea. Adaptarea a fost uşoară, pentru că, împreună cu mine, mai veniseră încă vreo şapte colegi de generaţie. Atunci trebuia să faci stagiul câţiva ani, dar eu am rămas în stagiu până la pensie“, spune amuzat Corneliu Dan Borcia.
Dacă ar fi să analizeze evoluţia publicului pietrean în ultimele patru decenii, fostul director al TT-ului, spune că sunt atât aspecte negative, cât şi pozitive. „Înainte, cărarea spre teatru era bătătorită cu ajutorul şcolii. Elevii învăţau cum să se poarte şi pe stradă şi la teatru, dar, din păcate, acum nu se mai practică acest lucru. În schimb, a avut loc o selecţie naturală a publicului“, recunoaşte actorul. A interpretat peste 50 de personaje şi recunoaşte că fiecare rol l-a marcat şi l-a consumat. A f