În fiecare zi, Adrian Marin, unul dintre împătimiţii muntelui care au pus bazele Salvamont Salvaspeo în judeţul Bihor, salvează turiştii din impas. De şase ani, de când este dispecerul Salvamont Bihor, pentru Adrian a devenit o rutină să ghideze, prin telefon, turiştii pierduţi în peşteri sau pe cărări de munte.
„În urmă cu câţiva ani am avut un turist accidentat într-o peşteră. Salvamontiştii erau dependenţi de condiţiile meteo, pentru că ploua şi era mare pericol de viitură în peşteră. I-am ghidat tot timpul, spunându-le când să intre în peşteră, în funcţie de cum ploua. Au rămas surprinşi că am ştiut să le spun cu exactitate, din Oradea, când se pornesc şi când se opresc aversele", îşi aminteşte Adrian.
A lucrat la bancă
Orădeanul a a ajuns salvamontist din pură pasiune pentru munte, dar poate să spună, cu mâna pe inimă, că a avut ocazia să le încerce pe toate, în privinţa meseriilor. Până în 2004, Adrian a făcut parte din colectivul sucursalei locale a Băncii Naţionale. „Iniţial am fost casier, însă pe parcurs am ajuns omul bun la toate. De la becul din beci până la sistemul informatic, toate reparaţiile intrau în responsabilitatea mea", povesteşte Adrian. Fiind meticulos şi plăcându-i „să meşterească", Adrian a făcut un stagiu de un an în producţie, unde a învăţat să asambleze aparatură electrocasnică. În paralel însă cu aceste preocupări, Adrian Marin nu a uitat să-şi cultive pasiunea pentru natură, pe care a avut-o din adolescenţă. „De-a lungul anilor, am făcut câte puţin din toate, alpinism, speologie, căţărări. În drumeţiile alături de prieteni am observat că numărul incidentelor este tot mai mare, astfel încât, în 1995, am decis că e momentul să reînfiinţăm un serviciu Salvamont în Bihor", spune Adrian. Ideea lor s-a transformat în curând în realitate, din 1997 funcţionând sub aripa Consiliului Judeţean Bihor.
Cu sprijin de la cei p