Societatea Vinalcool, cea care deţine colecţia de băuturi a fostului dictator, mai are nevoie de un singur document pentru a scoate la vânzare mica avere din beci.
Roşu, alb, sec, demisec sau dulce, toate aceste tipuri de vin aşteaptă să vadă lumina zilei de aproape treizeci de ani. Sunt vinurile care i-au plăcut fostului dictator şi care, la vremea respectivă, erau furnizate doar în medii exclusiviste de societatea Vinalcool din Bacău.
Acum, circa 70.000 de sticle, prăfuite şi nemişcate de atâta timp, sunt pregătite să iasă pe piaţă. Şeful societăţii îşi aminteşte de perioada în care Ceauşescu venea la vânătoare pe domeniile băcăuane şi cerea să aibă pe masă doar vin din această cramă.
Numai vin roşu sec la friptura de vânat
„Eram obligaţi de şefii de partid de la Bacău de atunci să furnizăm vin la cabana în care se caza. În primul an am fost verificaţi la sânge, că era cel mai important om în stat, dar apoi, după ce m-au cunoscut pe mine, doar mă sunau să mă pregătesc şi să trimit transportul. Nu mai aveau emoţii. Ştiau că dau tot ce e mai bun“, povesteşte Dan Mandrea, directorul firmei. Ceauşescu prefera vinurile roşii şi cel mai mult solicita Merlot şi Cabernet Sauvignon din zona Podu Turcului, recolta din anul 1975.
Acesta din urmă era un demisec dulceag, care-i plăcea şi Elenei Ceauşescu. „Uneori cerea şi vin de Huşi şi tot eu eram desemnat să fac rost de el. Aduceam Busuioacă de Bohotin şi Zghihara de Huşi, un vin sec care mergea cu friptura de vânat“, mai spune Mandrea. La o vizită a dictatorului, plecau către locul de cazare 125 de sticle de vin de cea mai înaltă calitate.
Acestea nu erau consumate toate de dictator şi prietenii alături de care mergea la vânătoare, însă nicio sticlă nu se mai întorcea la cramă. Erau golite în cel mai scurt timp de servitori după ce cuplul pleca la Bucureşti. @N_P