Ne-am obisnuit sa tinem regimuri de slabire, sa nu mancam dulce sau gras, sa nu bem cafea, dar nu toata lumea stie ca felul cum mananci este la fel de important ca si ceea ce mananci.
Nu degeaba cei din vechime spuneau ca noi ne mancam singuri sanatatea cu dintii. Cu alte cuvinte, felul cum mancam, ca si comportamentul la masa, sunt factori la fel de importanti pentru sanatate ca si meniul.
Stomacul asteapta mancarea bine mestecata
Nu numai stomacul, multe alte organe interne reactioneaza negativ atunci cand mancarea este inghitita in graba sau pe nemestecate. Mestecatul alimentelor, un reflex cu care ne-am nascut, are doua functii:
Prima se refera la maruntirea lor, astfel incat stomacul sa nu primeasca bucati mari, pe care nu le poate prelucra, intrucat el nu are dinti.
Cea de a doua se refera la formarea bolului alimentar, adica a acelui amestec aproape omogen, format din alimente si saliva, pe care aparatul digestiv asteapta sa-l primeasca in aceasta forma si nu altfel.
De multe ori, ca sa "mearga mai repede pe gat", ne ajutam la masa cu un lichid. Nimic nu inlocuieste saliva, care amestecandu-se cu alimentele, demareaza, in fapt, inceputul digestiei.
Regula de aur: un pahar cu apa inainte de masa
O traditie orientala ne sfatuieste sa bem o jumatate de litru de apa dimineata, pe stomacul gol, cu cel putin o jumatate de ora inainte de micul dejun. Cercetarile moderne confirma principul oriental.
Apa bauta pe stomacul gol supune sistemul digestiv la o gimnastica usoara, necesara inaintea efortului pe care il va face in procesul de digestie, cand va primi alimentele.
Apa pe nemancate este un exercitiu ideal si pentru rinichi, tot ca gimnastica de dimineata, macar atat, cat sa functioneze "la ralanti", pana se incalzeste motorul.
Pentru ce