Suntem şapte miliarde de locuitori şi consumăm ca termitele. La un moment dat, resursele pe care le oferă Pământul se vor termina. Putem să le înlocuim în ritmul în care le înghiţim?
Regenerarea combustibililor este doar o iluzie, important este să descoperim în timp util o energie capabilă să asigure transportul aerian. Pădurile pot fi replantate, dar se înlocuiesc pomii tăiaţi într-un ritm care să nu transforme planeta într-un deşert? Avem suficientă hrană? Dar apă?
Falimentul eco al Terrei
Omenirea este ca o familie care a strâns nişte bani albi pentru zile negre, dar la un moment dat începe să cheltuiască nebuneşte, într-un ritm mai mare decât al intrărilor de venituri. Inevitabil, vine şi ziua când toate economiile se termină. Ei bine, luna aceasta, omenirea tocmai a înregistrat un record: a consumat în nouă luni mai multe resurse naturale decât ar putea înlocui într-un an.
Potrivit unui raport al asociaţiei Global Footprint Network, până în 2030 vom avea nevoie de încă o planetă Pământ pentru a ne satisface nevoia de consum. Din cele şapte miliarde de pământeni, aproape un miliard flămânzesc. Marea lor majoritate se află în Asia şi Africa. N-au auzit de apă curentă, locuiesc în deşert, fără aer condiţionat, n-au consumat în viaţa lor un litru de benzină. Cinic spus, nu poluează mai deloc. Ce s-ar întâmpla dacă toţi cei şapte miliarde de locuitori ai Terrei ar adopta peste noapte stilul de viaţă occidental?
Global Footprint Network spune că dacă toţi ar trăi ca americanii - case mari, două autoturisme pe familie, consum uriaş de energie - ar fi nevoie de cinci planete ca Terra ca să le asigure consumul.
India îşi va dubla consumul în 25 de ani
Cu un singur Pământ la dispoziţie, timpii prognozaţi pentru epuizarea resurselor actuale s-ar scurta infernal. Mult mai repede decât spune cel mai recent raport (International Ener