Sub titlul „Festivalul Hribului", pensiunile agroturistice din zona Vama s-au reunit pentru a oferi turiștilor și localnicilor un adevărat regal culinar și de tradiții specifice locurilor.
Expoziția culinară a fost în centrul atenției mai ales că aproape toate bunătățile erau preparate pe bază de hribi și fructe de pădure.
Chiar dacă suntem într-un an nu foarte bun al hribilor, când ploaia puțină a făcut ca producția de hribi să fie săracă, iar prețul a ajuns chiar și la 80 de lei în centrele de colectare, sătenii din comuna suceveană Vama au ținut la tradiție și au organizat Festivalul Hribului.
Ajuns la a IV-a ediție, festivalul-târg al produselor tradiţionale locale, a reunit pensiuni agroturistice din zona Vama care au adus cu ele tot ce aveau mai bun prin cămară și bucătărie. De la binecunoscutele sarmale cu hribi, o delicatesă a localnicilor, ciorba de hribi aburindă într-un ceaun pe focul de lemne sau ciulamaua din hribi cu mămăliguță i-au făcut pe cei prezenți să considere festivalul unul unic în țară.
„Am venit de la Iași pentru acest eveniment. Suntem și noi în felul nostru oameni gospodari dar, după ce am gustat din sărmăluțele cu hribi și dintr-o ruladă, pot să spun că nu știam că există asemenea bunătăți, mi-am dat seama că nu știu mai nimic despre Suceava", ne-a spus Alexandru Budel, unul dintre sutele de turiști veniți la Vama pentru festival.
Gospodinele din zonă au pregătit pe lîngă rețete tradiționale și unele moderne. Alături de ciorbă, sarmale sau pifteluțe vizitatorii au putut găsi pe masa expozanților și steluțe sau clătite umplute cu ciuperci, rulade sau sos de hribi cu ouă de prepeliță. Pentru a trage privirile vizitatorilor unele dintre pensiuni au pregătit decoruri speciale. Cele mai ochioase au fost mocănița din pâine de hribi cu ruladă de ciuperci și păpușile din sarmale cu hribi.
Un alt punct de atracție