Din fericire pentru noi, anul acesta a fost un an bogat pentru agricultura iar vara prelungita a facut ca strugurii sa atarne greu si dulce in vii, asteptandu-si rabdatori culegatorii.
E timpul ca acum strugurii sa nu lipseasca de pe masa, deoarece bogatia nutrientilor din compozitia lor daruieste energie, frumusete si tinerete.
Consumati ca atare sau sub forma de must, un alt dar divin al toamnei, strugurii remineralizeaza organismul si-i dau un plus de energie. Nutritionistii ne sfatuiesc sa consumam strugurii cu tot cu coaja si samburi si sa bem mustul obtinut din acesti struguri, deoarece sunt bogati in vitamine si minerale ca niste adevarate farmacii.
Se afirma tot mai des ca strugurii negri sunt mai bogati in nutrienti decat cei albi. In compozitia strugurilor negri, de fapt o culoare intermediara, intre indogo si negru si visiniul cel mai inchis, intra resveratrolul, o minunatie de antioxidant, care neutralizeaza efectul radicalilor liberi si previne oxidarea celulara, principala cauza a imbatranirii premature.
Pe langa aceasta substanta-minune, strugurii mai au in compozitia lor proteine si grasimi vegetale, elemente precum glucoza, levuloza, tanini, flavone, saponine, acid citric si tartric, provitamina A, vitamine din grupul B, vitamina C si K, si minerale esentiale precum potasiul, calciul, fierul, fosforul, magneziul si seleniul.
Consumul de struguri proaspeti si must li se recomanda persoanelor anemice, dar si fumatorilor inraiti deoarece prin bogatia lor in substante nutritive pot neutraliza efectele tutunului.
Strugurii negri contin taninuri care imbunatatesc digestia si relaxeaza musculature intestinala. Persoanele care sufera de constipatie pot manca dimineata struguri, la micul dejun. Sunt hranitori, energizanti, dulci, tocmai buni pentru inceputul unei noi zile de munca.