Presa straina comenteaza anuntul presedintelui rus Dmitri Medvedev, de a-i ceda locul premierului Vladimir Putin, aratand ca este "o zi neagra pentru democratie in Rusia" si ca aceasta mutare semnifica trecerea la autocratie.
Anuntul facut de presendintele rus nu este o supriza, scrie cotidianul britanic The Guardian. Putin, fostul ofiter KGB cu imagine de macho-man, nu a disparut dupa cele doua mandate terminate in 2008, noteaza publicatia.
Pauza facuta de Putin intre mandate este dictata de constitutia tarii, care nu permite mai mult de doua mandate consecutive de presedinte. Rocada cu Medvedev i-a permis sa ramana in vizorul publicului pana cand va putea candida din nou, iar Medvedev a recunoscut ca a fost un aranjament facut in urma cu mult timp.
Mutarea nu l-a impiedicat pe Putin sa se comporte ca un presedinte, adauga "The Guardian": acesta a ramas in fruntea tarii prin aparitiile media dese, care il prezinta ca un om de actiune, vesnic la bustul gol.
Se revine la autocratie
Chiar daca popularitatea lui Putin nu poate fi negata, sprijinul vine in conditiile in care in tara nu exista o opozitie reala si nici libertatea presei. In plus, Putin vizeaza schimbari constitutionale care ar prelungi mandatul presedintelui la sase ani, ceea ce confirma faptul ca "tara se intoarce la autocratie", noteaza publicatia.
New York Times scrie ca prim-ministrul Vladimir Putin, care a transformat Rusia post-sovietica impunand controlul guvernamental asupra tuturor aspectelor din viata publica, a anuntat ca va reveni la presedintie.
Acesta ar putea ramane presedinte pana in 2024, avand o longevitate similara cu cea a lui Brejnev sau Stalin.
Putin este sigur ca va castiga alegerile din martie, mai scrie "New York Times", aratand ca rocada cu Medvedev duce la sfarsitul unor ani de nesiguran