Artistul a îmbinat cele două mari pasiuni ale sale, arta fotografiei şi pilotajul, pentru a realiza două albume inedite, cu perspective aeriene ale României şi Bucovinei.
Suceveanul de 77 de ani poartă pe umeri o experienţă de viaţă de neegalat. Are cel puţin câte o poveste despre fiecare ţară din lume şi fotografii care stau mărturie cu privire la întrevederile cu oamenii importanţi pe care i-a întâlnit cu diferite ocazii, în general datorită meseriei. Pilot, jurnalist şi sportiv, Ştefan Petrescu a făcut primele poze din viaţa sa în anii tinereţii, când era campion la schi şi a plecat într-o excursie la munte alături de colegi.
„Profesorul meu de atunci, Costică Cristureanu, mi-a împrumutat aparatul său de fotografiat, un Rolleiflex, să facem fotografii de grup. Mi-a dat un mic ghid de utilizare şi mi-a spus că am 12 imagini. Una dintre acele fotografii, cu colegii mei schiori în şir indian, mergând pe pistă după o ninsoare, cu umbra lor lungită de soarele ce lumina frumos, a fost foarte apreciată după ce a fost developată. Fotograful Sucevei la acea vreme, Pânzaru, a cerut poza mea pentru a-i face reclamă“, îşi aminteşte artistul. După ce i-a fost remacat talentul, Ştefan Petrescu, şi-a cumpărat propriul Rolleiflex, cu care a făcut fotografii tehnice la Facultatea de Geografie din Iaşi, reuşind astfel să se întreţină singur în anii studenţiei.
Fotoreporter în Vest
După absolvirea studiilor universitare a lucrat la oficiile naţionale de turism de la Suceava şi Vatra Dornei, ca mai apoi să ajungă fotoreporter pentru revista „Vânătorul şi Pescarul“. „M-am mutat la Bucureşti. Am lucrat cinci ani ca fotograf pentru ei, apoi m-am transferat la TVR, unde am fost operator imagine vreme de patru ani. Fiind simpatizat de primul ministru de atunci, Maurer (Ion Gheorghe Maurer, n. red.), de la vânătoare, am obţinut viză permanentă de pl