Grecia nu poate fi abandonată propriului destin, declară într-un interviu la RFI vicepreședintele Comisiei Europene, Antonio Tajani. Pe de altă parte, decizia Guvernului român de a numi un ministru care cunoaşte mecanismele europene ar putea fi utilă, pentru ca România să poată folosi cât mai eficient posibil fondurile comunitare, afirmă comisarul italian responsabil cu Industriile. ”De fiecare dată când vin în România mă simt puţin acasă”, mai spune Tajani, întrebat despre relațiile româno-italiene.
Rep.: Sfârşitul săptămânii a fost negru pentru bursele europene. Aş dori să am o reacţie din partea dvs., în calitate de vicepreşedinte al Comisiei Europene.
Antonio Tajani: Eu cred că este vorba de o criză de încredere din partea investitorilor. Există, fără îndoială şi o activitate speculativă, pentru a lovi moneda europeană, euro. Este nevoie de o ripostă politică! Este nevoie de o reacţie puternică din partea Uniunii Europene, de o dovadă de coeziune. Nu poate fi vorba de acţiunea unui singur stat sau a două state, avem nevoie de reacţia întregii Europe. Nu întâmplător, Fondul Monetar Internaţional a cerut cu o singură voce Europei să acţioneze în grabă. Şi eu sunt de acord cu acest lucru şi mai cred că discursul pe care îl va pronunţa preşedintele Comisiei Europene, Barroso, la Strasbourg, ar putea reprezenta un moment important, dovadă că Europa vrea să fie capabilă să dea răspunsuri politice, că ştie să guverneze şi o situaţie economică şi financiară dificilă.
Rep.: De ce nu reuşim să rezolvăm criza greacă? Aici avem impresia că s-a “aruncat cu bani” pentru Atena şi cu toate acestea, criza este tot acolo. Unii vorbesc de posibilitatea unui faliment controlat, chiar de o întoarcere la drahmă. Dumneavoastra vedeţi soluţia în ieşirea Greciei din zona euro?
Antonio Tajani: Eu sunt în mod absolut opus unei astfel de soluţii. Fără î