Primul pas spre dezvoltarea proiectului “Alba Iulia 2020 – Capitală culturală europeană” a fost făcut, duminică, la Alba Iulia. Florin Roman, albaiulianul care a lansat ideea, a reuşit să strângă la o masă reprezentanţi importanţi ai judeţului Alba din zona culturală, ONG-uri, adminstraţie, educaţie, politică, societate civilă şi mass-media.
În cadrul unei dezbateri de câteva ore, aceştia au ajuns la un numitor comun: Alba Iulia are un patrimoniu cultural unicat, care trebuie promovat în toată lumea. Totodată, transformarea oraşului într-un pol de atracţie turistică internaţională va duce şi la o dezvoltare urbanistică, economică şi culturală.
Exemplul fostei Capitale culturale europene, municipiul Sibiu, este reper de plecare pentru albaiulieni când vine vorba despre implicarea economică pe care o prevede proiectul cultural. Pentru fiecare euro investit în cultură, sibienii au recuperat alţi 4 euro în anul de glorie culturală.
Opiniile participanţilor la Comitetul de Iniţiativă
Un număr de 25 de persoane invitate, în primă fază, să facă parte din grupul de iniţiativă al proiectului au semnat duminică protocolul de colaborare prin care-şi iau angajamentul de a conlucra pentru atingerea dezideratului.
Potrivit rectorului Universităţii “1 Decembrie 1918″ Alba Iulia, Moise Achim, unul dintre membrii grupului de iniţiativă, la întâlnirea de duminică s-a convenit că, pentru a se putea merge mai departe cu acest proiect, este necesară implicarea mai multor instituţii. Este vorba despre: Primăria Alba Iulia, Consiliul Local Alba Iulia, Muzeul Naţional al Unirii, Universitatea “1 Decembrie 1918″, Arhivele Statului, instituţiile de cult – Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia şi Arhiepiscopia Romano – Catolică Alba Iulia.
A fost pus pe tapet numele directorului Teatrului Naţional “Radu Stanca din Sibiu, Constantin Chiriac, cel care a avut un rol