Caloriile alimentelor sunt un indicator important in dieta sanatoasa si echilibrata, dar pentru aceasta trebuie sa citesti etichetele alimentelor si, eventual, sa socotesti valoarea calorica din farfuria ta.
Iata valorile calorice ale celor mai consumate alimente, in cazul portiilor normale, calculate de Freedieting.
O portie de cereale integrale (80 de grame) are circa 130 de calorii, fulgii de porumb au circa 140 de calorii, iar fulgii de secara 120. In cazul amestecurilor de cereale integrale, acestea au in medie intre 100 si 140 de calorii. Cerealele cu adaos de zahar, fructe uscate si seminte ajung in jurul a 200 de calorii intr-o portie.
Exact 22 de migdale crude au 170 de calorii si 260 cele prajite. Semintele de dovleac au 500 de calorii, in 100 de grame, alunele prajite 580 de calorii, in aceeasi cantitate, nucile circa 600 de calorii, fisticul 550, boabele de soia prajite circa 200. Semintele de floarea soarelui - 450 daca sunt crude si 650 daca sunt prajite. Floricele de porumb (fara grasime), au in 100 de grame doar 31 de calorii.
In 100 de grame de paste fainoase din faina integrala sunt 370 de calorii, iar in 100 de grame de biscuiti clasici, simpli, cu unt, 360-380 de calorii.
Caloriile din carne variaza in functie de tipul acesteia. O pulpa de pui, de 100 de grame, are 230 de calorii, prajita cu tot cu piele, si doar 155 fara piele. Fiarta are 150 de calorii. Pieptul de pui are in medie cu 30 de calorii mai putin, comparativ cu pulpa de pui. Carnea de vaca are de la 300 de calorii, daca este vorba despre pulpa cu grasime si doar la 170 in cazul muschiului. 100 de grame de sunca de porc au 500 de calorii, iar o bucata de muschi de porc, bine curatat de grasime si pregatit la cuptor, circa 200-225 de calorii.
In 100 de grame de somon prajit sunt 200 de calorii, iar in 100 de grame d