Patronii firmelor se plâng că au sute de locuri vacante, iar şomerii care ajung la ei strâmbă din nas când află ce trebuie să lucreze. Numeroase persoane preferă lenea întrucât primesc bani din străinătate.
În judeţ sunt înregistrate peste 5.700 de persoane care, teoretic, îşi caută un loc de muncă, dar în realitate foarte puţini sunt cei care acceptă job-urile oferite de piaţa muncii. „Am ajuns să fac campanii prin localităţile judeţului poate găsim şomeri care să fie dispuşi să muncească. Nici vorbă de aşa ceva. Le oferim locuri de muncă, cursuri de recalificare, iar ei le refuză. Refuză salarii de peste 1.000 de lei pe lună, în condiţiile în care sunt oameni cu studii superioare care lucrează pe aceşti bani“, a spus Sorin Şologon, directorul AJOFM Botoşani.
„Şomerii pretind salarii astronomice“
Acesta a mai precizat că legea prevede că dacă un şomer refuză de două ori un loc de muncă pierde definitiv dreptul la orice ajutor din partea statului, dar, a completat Sorin Şologan, „nici măcar această sancţiune nu-i sperie“. Din numărul total al botoşănenilor fără loc de muncă, doar 3.770 mai primesc şomaj, iar peste 500 au pierdut orice formă de ajutor social pentru că au refuzat categoric să muncească.
Patronii marilor firme din Botoşani susţin că tot mai greu găsesc oameni dispuşi să muncească. În momentul de faţă sunt firme care caută să angajeze zeci de oameni şi nu au de unde să-i ia.
„Este o situaţie alarmantă. Chiar acum am disponibile 60 de posturi de confecţioner şi nimeni nu vine să se angajeze. Ofer un venit net de 1.000 de lei, în care sunt incluse şi bonuri de masă şi nu am pe cine să angajez. De la începutul anului ne confruntăm cu o lipsă acută de forţă de muncă. Problema este că cei care sunt dispuşi să muncească pleacă în străinătate unde preferă să lucreze la negru decât să lucreze cu acte legale aici“, a decla