Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, la emisiunea "După 20 de ani" difuzată duminică de ProTV, că au fost identificate de Comisia Europeană deficienţe de sistem în modul în care funcţionează sistemul de achiziţii publice, menţionând între altele caiete de sarcini "cu dedicaţie".
"Au fost identificate de către Comisia Europeană, iar partea română a acceptat acest lucru, că sunt deficienţe de sistem în modul în care funcţionează sistemul de achiziţii. Trei elemente au fost identificate de către CE ca fiind probleme semnificative în domeniu. O dată - modul în care sunt lansate şi se derulează procedurile înainte de organizarea achiziţiilor publice. De exemplu, perioade foarte scurte, prea scurte, astfel încât nu se permite tuturor companiilor care ar fi interesate să se prezinte la procesul de achiziţii publice să participe", a spus Leonard Orban, citat de Mediafax.
El a precizat că a doua problemă este modul în care sunt pregătite criteriile tehnice care definesc aceste achiziţii publice.
"Uneori, impresia Comisiei Europene este că se fac caiete de sarcini cu dedicaţie pentru anumite firme şi atunci sunt introduse criterii discriminatorii, care nu se justifică şi care permit doar unor anumite firme să se prezinte şi eventual să câştige aceste licitaţii", a adăugat el.
Ministrul a menţionat totodată demersurile de a se încheia contracte adiţionale, după desemnarea câştigătorului.
"Nu în ultimul rând, după ce s-au încheiat contractele, după ce s-a desemnat câştigătorul, există anumite demersuri de a încheia contracte adiţionale, care măresc sumele implicate. Când sumele depăşesc semnificativ valoarea contractului iniţial, asta reprezintă o mare problemă", a mai spus Orban.
De asemenea, în emisiunea difuzată de ProTV, ministrul a fost întrebat despre situaţia în care, la finalul lunii octombrie, România riscă să i se