Câţiva membri ai guvernului nu vor să lucreze cu Medvedev ca premier, opoziţia este revoltată că Putin va reveni la Kremlin. Anunţul privind schimbul de roluri între Putin şi Medvedev, din 2012, nu a luat pe nimeni prin surprindere, nici în Rusia, nici peste hotare.
Toată lumea ştia că Medvedev era omul de încredere al lui Putin, desemnat şi ajutat de acesta să-i ţină locul la Kremlin atât timp cât el este în „imposibilitate constituţională" să mai ocupe postul de preşedinte fiindcă deţinuse două mandate consecutive.
Mai puţin previzibilă a fost reacţia unor membri ai cabinetului Putin, în frunte cu ministrul de Finanţe, Aleksei Kudrin. Acesta a fost singurul care a avut curajul s-o declare public, ceilalţi s-au ascuns în spatele anonimatului, scrie presa rusă. „Nu mă văd în noul guvern. De altfel, nimeni nu mi-a propus aşa ceva. Cred că marile diferende pe care le am cu Medvedev nu mi-ar permite să fac parte din acest guvern", a declarat, ieri, Kudrin. Săptămâna trecută, cotidienele moscovite speculau că Aleksei Kudrin ar fi preferatul lui Putin pentru postul de premier după ce acesta din urmă se va întoarce la Kremlin.
Şi un înalt oficial prezidenţial şi-a exprimat decepţia după anunţul revenirii lui Putin la Kremlin, post pe care l-a părăsit în 2008, după două mandate consecutive de preşedinte. Consilierul economic al lui Medvedev, Arkadi Dvorkovici, a scris pe contul său de Twitter că „nu există niciun motiv de bucurie" şi că în faţa unei astfel de ştiri „este cel mai bun moment să cauţi un canal sportiv" la televizor.
Proteste ale opoziţiei
Tot ieri, aproximativ 300 de simpatizanţi ai opoziţiei ruse au protestat în centrul Moscovei faţă de decizia premierului Vladimir Putin de a se întoarce la Kremlin, după alegerile prezidenţiale din 2012, şi de a face schimb de posturi cu preşedintele Dmitri Medvedev.
Răspunzând unui apel a