Septembrie este luna în care gospodinele se apucă să prepare murăturile pentru iarnă. Vara a fost propice pentru agricultură, cu ploi şi vreme bună, ceea ce face ca preţurile să fie convenabile. ADS Târgovişte a dat o raită prin pieţele din oraş şi vă spune câţi bani trebuie să scoateţi din buzunar dacă vreţi să vă pregătiţi cămara pentru iarnă.
Gogoşarii, ardeii capia şi cei graşi, castraveţii, roşiile, vinetele, conopida, ţelina, morcovii, gogonelele, varza şi fasolea fideluţă sunt ingredientele care nu lipsesc din reţeta pentru murăturile de iarnă. Fie că le conservaţi separat sau împreună, fie că pe unele dintre aceste produse le transformaţi în zacuscă, iarna sunt mană cerească. Cele mai ieftine produse agricole pentru prepararea murăturilor le puteţi achiziţiona din Piaţa 1 Mai.
Cantităţile mari scad preţul
Pentru un kilogram de gogoşari plătiţi între 1.5 şi 2 lei, în funcţie de cantitatea cumpărată, pentru un kilogram de vinete 1.5 lei, un kilogram de castraveciori costă 2 lei, iar unul de conopidă 2.5 lei. Pentru o ţelină trebuie să scoateţi din buzunar în jur de 4 lei. Morcovii se vând cu 1.5 - 2 lei kilogramul, roşiile sunt 1 - 1.5 lei. Cea mai ieftină este varza, pentru care veţi scoate din buzunar 0,5 lei/kg, însă varza roşie este mai scumpă şi poate ajunge şi la 1.5 lei. “Preţurile sunt la fel ca în toamna trecută, însă eu nu-mi mai permit să cumpăr multe produse. Soţul este între timp şomer, iar bruma de bani am investit-o în rechizitele băieţelului, elev în clasa a V-a. Voi cumpăra doar cât să bag un borcan de vreo cinci kilograme de murături asortate, la care voi adăuga un butoiaş de varză”, spune târgovişteanca Liliana Tudor, 37 de ani.
Pentru ca murăturile să iasă perfecte, aveţi nevoie de condimente – boabe de piper, usturoi, foi de dafin şi seminţe de muştar, de sare mare, fără iod, şi de oţet de vin de bună calit