Anunţul conform căruia viteza luminii este depăşită de cea a unei particule microscopice „răstoarnă“ toate teoriile Universului şi stârneşte controverse în lumea ştiinţifică. Imediat după ce oamenii de ştiinţă de la Centrul European pentru Cercetări Nucleare (CERN) din Geneva, Elveţia, au anunţat că particula microscopică numită neutrin a depăşit viteza luminii, au apărut şi contestatarii acestui experiment.
Cercetarea care contrazice Teoria Relativităţii este respinsă de mulţi oameni de ştiinţă, care susţin şi acum - citându-l pe savantul Albert Einstein - că viteza luminii este „o limită de netrecut" în Univers.
Se năruiesc bazele fizicii
Concret, specialiştii implicaţi în experimentul internaţional „Opera" au explicat că, potrivit măsurătorilor efectuate, neutrinii - particule elementare ale materiei - au parcurs cei 730 de kilometri care separă laboratorul CERN din Geneva de laboratorul din Gran Sasso, Italia cu o viteză de 300.006 kilometri pe secundă, cu 60 de nanosecunde mai rapid decât viteza luminii (299,792 kilometri pe secundă).
Cea mai mare parte a oamenilor din branşă consideră că măsurătorile sunt eronate. Unii sunt mai cinici şi fac glume pe această temă, spunând că îşi vor mânca lenjeria intimă la televizor dacă se dovedesc a fi corecte. Alţii nu au acceptat încă ideea, însă sunt de părere că ar putea fi cea mai mare descoperire din toate timpurile, dacă se verifică.
Mai mult, oamenii de ştiinţă din toată lumea spun că dacă acest lucru este adevărat, atunci toate teoriile lor se prăbuşesc, pentru că au fost bazate pe Teoria Relativităţii lui Einstein. „Dacă există ceva mai rapid decât lumina, atunci este nevoie de o rescriere a tuturor teoriilor despre Univers. Motivul pentru care toată lumea este precaută în a crede noile descoperiri este faptul că Teoria Relativităţii este baza fizicii. De asemenea, motivul pentru care