Zeci de mureşeni, marea majoritate pensionari, sunt victimele unui scandal care a izbucnit la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (C.A.R.P.) în anul 2009 şi care nu pare să se termine prea curând. În tot acest timp, aceşti oameni au fost interogaţi de poliţie, purtaţi prin Justiţie, dar mai grav este că s-au ales şi cu pensiile tăiate, spun ei, pe nedrept.
Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor este o organizaţie ce vine în sprijinul vârstnicilor care au nevoie de ajutoare băneşti. Până aici, o iniţiativă lăudabilă, însă la Târgu-Mureş lucrurile au luat o altă întorsătură, după ce mai mulţi mureşeni s-au trezit peste noapte titulari sau giranţi ai unor împrumuturi pe care nu le-au contractat. Atunci, fosta conducere a C.A.R.P. a fost îndepărtată, iar în prezent este cercetată penal.
Împrumuturile fictive însă continuă să facă victime. Este şi cazul lui Gheorghe Ostace, un pensionar de 58 de ani din Târgu-Mureş, care s-a trezit peste noapte cu pensia poprită. „Eu am o pensie de boală de 628 de lei, iar din apilie 2011 am început să primesc mai puţin cu 210 lei. M-am dus la Casa de Pensii să cer explicaţii şi mi-au spus că am pensia poprită din cauza unui împrumut pe care l-am girat la C.A.R.P. Dar eu n-am fost niciodată membru C.A.R.P. şi nici n-am luat nici un astfel de împrumut. Am fost la sediul lor şi am aflat că apar la ei cu o datorie de 6.000 de lei, pentru un împrumut luat de Muntean Maria, o persoană pe care eu n-o cunosc şi n-am văzut-o în viaţa mea”, spune pensionarul.
Omul a ajuns la capătul puterilor, mai ales că este singurul sprijin pentru cele două fiice ale sale. „Am două fete, care locuiesc cu mine, dintre care una e şomeră. Sunt singura persoană de pe scară care nu are centrală termică. Nu ştiu ce o să facem la iarnă. O să mă găsească cineva mort, îngheţat”, spune disperat bărbatul.
Datorii de peste 1,2 milioane d