O ştire din presa franceză, dezminţită de Guvernul de la Paris: statul francez ar pregăti un ajutor situat între 10 şi 15 miliarde de euro pentru băncile franceze. Ştirea face valuri mari la Paris. Ea a fost lansată de Journal du Dimanche şi preluată apoi de toată presa franceză.
Întrebarea este dacă băncile franceze sunt atât de solide pe cât spun că sunt? Ministrul francez al Finanţelor s-a dus săptămâna trecută în Statele Unite, pentru a da asigurări americanilor că băncile europene sunt sănătoase. În acelaşi timp, însă, notează Le Figaro, statul francez ar fi gata să injecteze între 10 şi 15 miliarde de euro în mai multe bănci, pentru a le întări capitalul, în ipoteza unui faliment al Greciei.
Ideea statului francez intervine într-un moment în care valorile bancare scad în burse. Astfel, de la întâi iulie, acţiunile Societe Generale au scăzut cu 60%, iar cele ale BNP Parisbas cu peste 50 de procente.
Deşi presa franceză dă multe detalii despre acest plan, autorităţile de la Paris neagă existenţa lui. Potrivit guvernatorului băncii centrale a Franţei, băncile franceze sunt rentabile, au suficient capital şi nu se pune problema injectării câtorva miliarde.
Presa internaţională comentează pe larg posibila revenire a lui Vladimir Putin în funcţia de preşedinte al Rusiei, anul viitor, după ce actualul preşedinte Dmitri Medvedev a anunţat că îl susţine.
În Marea Britanie, The Guardian remarcă faptul că popularitatea lui Putin, în clipa de faţă prim-ministru, este în continuare foarte mare. O popularitate menţinută însă în lipsa unei Opoziţii serioase sau a unei prese libere. Ziarul mai aminteşte şi de preconizata reformă constituţională, prin care mandatul preşedintelui ar urma să treacă de la patru la şase ani. "O dovadă că ţara alunecă dinspre democraţie spre autocraţie, ceea ce ar trebui să ne neliniştească", conchide The