Instrumentele medicale vechi chiar și de 35 de ani sunt folosite în tratarea pacienților, cu autorizații de funcționare înnoite de la an la an. Se întâmplă și în instituţiile de renume din Capitală, unde abia acum dispozitivele uzate sunt înlocuite cu altele ceva mai noi.
Mai bine e să previi, decât să tratezi. Dacă ai cu ce, alegi o clinică privată. Dacă nu, mergi într-unul dintre spitalele de stat şi te rogi să nu fii tratat cu aparatura veche aflată în dotarea instituţiei. Vorbim, bunăoară, de instrumente medicale rămase de pe vremea sovietică, parte dintre ele aflate în folosinţă chiar şi de 35 de ani.
Multe dintre ele ar putea fi expuse oricând ca şi veritabile piese de istorie medicală, într-un muzeu. În Chişinău însă aceste aparate sunt utilizate în mod curent, atât în contact direct cu pacienţii, cât şi pentru analizele de laborator. De exemplu, la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Toma Ciorbă" din Capitală sunt utilizate şase aparate care, în mod normal, n-ar avea ce căuta în dotarea curentă a unui spital modern.
E vorba despre un incubator cu apă şi un dulap pentru uscat, ambele datând din 1976, un automat pentru sterilizare cu aer uscat vechi de 29 de ani şi un dulap special pentru sterilizare, fabricat în 1979. „Sunt mai multe probleme, nu doar aceasta. Vrem să schimbăm întâi instalaţiile din spital, deoarece clădirile sunt foarte vechi", spune Victor Diatişen, directorul Spitalului „Toma Ciorbă".
La o altă instituţie sanitară de vază din Capitală, Spitalul Clinic Central al Căilor Ferate, găsim probleme similare. La secţia de chirurgie a funcţionat până de curând un diatermocoagulator vechi din 1976. Înalt cât un aragaz de bucătărie, vestigiul medical de producţie rusească rula la o capacitate de 9.000 de volţi, pe care o transforma la 12-24 de volţi, maximul de tensiune electrică cu care poate fi operat un bolnav.
C