Actualul premier va reveni, cel mai probabil, în fruntea Rusiei din 2012. Criticii săi avertizează însă că ţara va cunoaşte o perioadă de stagnare. Sursa: REUTERS
Schimbul de funcţii făcut, deocamdată la nivel declarativ, de preşedintele rus Dimitri Medvedev şi premierul Vladimir Putin, sâmbătă, la congresul partidului Rusia Unită, formaţiunea de guvernământ, nu a surprins pe nimeni, nici la Moscova, nici într-o altă cancelarie occidentală. Singura necunoscută în această schemă a succesiunii la Kremlin era doar calendarul anunţului rocadei între primele două posturi în stat.
MULTIMEDIA VIDEO evz.roVezi mai multe A treia întronare la Kremlin a ţarului Putin Actualul premier va reveni, cel mai probabil, în fruntea Rusiei din 2012. Criticii săi avertizează însă că ţara va cunoaşte o perioadă de stagnare.
"Tensiunea" momentului a fost bine reliefată de liderul ultranaţionalist rus, Vladimir Jirinovski. "Bine că, în sfârşit, au luat o decizie, pentru că prelungita incertitudine le dădea ruşilor o stare de nervozitate", a declarat acesta.
Acceptând să deschidă lista candidaţilor partidului pentru alegerile legislative din decembrie, Dimitri Medvedev a declarat că, în aceste condiţii, "este corect ca Rusia Unită să susţină candidatura preşedintelui partidului Vladimir Putin la funcţia de preşedinte al ţării" în scrutinul de anul viitor.
"Sunt convins că partidul Rusia Unită va învinge şi, bazându-se pe sprijinul poporului, Dimitri Anatolievici (Medvedev) va putea să creeze o echipă nouă, eficientă şi tânără, energică, să conducă executivul Federaţiei Ruse, pentru a continua munca în scopul modernizării tuturor aspectelor vieţii noastre", a venit replica lui Putin.
Un scenariu deloc original
De altfel, cei doi se înţeleseseră în privinţa acestui schimb de funcţii încă de acum câţiva ani, aşa cum au şi recu