Consiliul de Securitate al ONU dezbate, începând de luni, cererea de aderare a statului palestinian la ONU. Procesul este unul dificil şi presupune săptămâni întregi de negocieri în contextul în care Israelul şi Statele Unite se opun categoric acestei iniţiative, afirmând că un stat palestinian nu poate rezulta decât în urma unui acord de pace.
Statele Unite ale Americii, membru permanent al Consiliului de Securitate ONU, au avertizat cu un posibil veto, dacă va fi necesar. Cu toate acestea, SUA sperã sã evite acest demers, deoarece o astfel de mişcare ar afecta imaginea deja deteriorată pe care o are America în Orientul Mijlociu. Astfel, Statele Unite insistă că unica soluţie pentru crearea unui stat palestinian este un acord direct între palestinieni şi Israel. Soluţie care, momentan, nu poate fi pusă în practică.
Bucurându-se de o revigorare a popularităţii, Mahmoud Abbas declară că nu va relua negocierile cu Israelul fără "oprirea completă" a procesului de colonizare israelian.
De partea sa, premierul israelian Benjamin Netanyahu le-a transmis palestinienilor, într-un interviu acordat NBC, că singura modalitate pentru a ajunge la un acord este să renunţe la condiţiile iniţiale.
Cvartetul pentru Orientul Mijlociu, format din Statele Unite, UE, ONU şi Rusia, le-a propus vineri israelienilor şi palestinienilor să reia negocierile de pace cu obiectivul de a ajunge la un acord final la sfârşitul lui 2012.
Dar aceasta propunere, care trebuie "analizată" de conducerea palestiniană în următoarele zile, nu menţionează explicit îngheţarea colonizării cerute de palestinieni.
Preşedintele Abbas vrea ca orice reluare a negocierilor de pace cu Israelul să se bazeze pe frontierele din 4 iunie 1967, care să delimiteze un viitor stat Palestina incluzând Cisiordania, Fâşia Gaza şi Ierusalimul de Est, pe care palestinienii vor să îl transfo