Calciul este unul dintre elementele esentiale atunci cand vrei sa ai un organism sanatos, dar este foarte important sa ai grija sa-l procuri din alimente, caci suplimentele pot da complicatii nedorite.
El previne osteoporoza, ajuta oasele sa nu se rupa, dandu-le rezistenta. Din fericire, se gaseste din plin in multe alimente. Iata care sunt cateva dintre acestea, potrivit Third Age:
Avocado
Acest fruct este unul dintre cele mai sanatoase alimente existente. In afara de calciu, pe care il contine din plin, mai are si vitamina K, potasiu, acid folic (care protejeaza inima), vitamina B6, vitamina C, cupru, acid oleic (care scade colesterolul), potasiu (care regleaza presiunea sanguina) si vitamina E.
Brocoli
Brocoli este o leguma crucifera care are vitamina C, acid folic si potasiu. Este si bogat in fibre, dar cu un nivel mic de carbohidrati. Cercetarile recente arata ca este bogat si in indole-3-carbinol, care protejeaza de cancer.
Poti sa rontai brocoli crud, ca pe o gustare usoara, dar vei obtine o valoare nutritiva mai mare daca il gatesti usor la aburi, caci va oferi mult mai usor substantele benefice pe care le contine. Il poti pune chiar la congelator, daca vrei sa ai rezerve mereu, caci nu isi va pierde antioxidantii si vitaminele.
Migdalele
Migdalele sau, mai bine zis, samburii acestora, au foarte mult calciu. In jur de 20 de samburi au la fel de mult calciu precum un sfert de cana de lapte, fiind extrem de gustosi si placuti de majoritatea persoanelor. Pe langa asta, mai au si vitamina E si fitochimicale, care te protejeaza de bolile cardiovasculare si chiar de cancer.
Mai poti beneficia si de grasimi mononesaturate de pe urma lor, plus ca oasele iti vor multumi, asa ca ia o mana de migdale de fiecare data cand simti nevoia de o gustare.
Cereale