Acesta a fost mesajul transmis de o serie de oficiali chinezi în timpul reuniunii anuale a Fondului Monetar Internaţional de la Washington, unde China era văzută ca un posibil răspuns la problemele din zona euro, fie în calitate de cumpărător a datoriei europene, fie în calitate de investitor.
"Nu putem să ne apucăm să salvăm pe cineva. Noi nu suntem salvatori. Trebuie să ne salvăm pe noi", a declarat Gao Xiqing, preşedintele China Investment Corp (CIC), uriaşul fond suveran de investiţii al statului, citat de Wall Street Journal.
Dacă Europa ar decide să vândă obligaţiuni comune ale zonei euro, garantate de către toate statele din uniunea monetară, atunci CIC ar putea deveni unul dintre cumpărători, a adăugat el. "Dacă ar avea un profil de risc care să se potrivească politicilor noastre, am cumpăra. Dar nu vă aşteptaţi să cumpărăm mai mult decât ar suporta apetitul nostru pentru risc", a subliniat Gao.
Această poziţie exclude posiblitatea ca CIC să cumpere obligaţiuni emise de Italia, Grecia şi alte state cu probleme din zona euro, care întâmpină cele mai mari dificultăţi în găsirea cumpărătorilor.
Guvernatorul chinez al băncii centrale, Zhou Xiaochuan, a fost la fel de clar în a sublinia că nu trebuie să existe aşteptări din partea Chinei de stimulare a creşterii economice într-o manieră nesustenabilă, doar pentru a ajuta economia globală. În prezent, China are un ritm anual de creştere de aproximativ 9%. Xiaochuan a explicat că o creştere de 8-10% ar fi o "aşteptare rezonabilă".
"Unele persoane ar putea avea o speranţă iraţională conform căreia cu cât mai mare este creşterea, cu atât va fi mai bine. Dar creşteri de 15% sau mai mari nu sunt realiste", a avertizat Xiaochuan.
În timpul crizei finaciare din 2008-2009, China a amplificat cheltuielile cu aproape 1.700 de miliarde de dolari (la cotaţia actuală