Românii care doresc să urmeze un tratament în cadrul Institutului de Gerontologie şi Geriatrie "Ana Aslan" trebuie să aştepte, în medie, între trei şi cinci luni până să aibă parte de el. 14.000 de pacienţi se internează anual la 'Ana Aslan' în încercarea de a-şi aduce înapoi tinereţea. Toţi sunt români. Numărul cererilor este mare, locurile sunt puţine, iar despre acceptarea pacienţilor străini nici nu poate fi vorba, deşi solicitări din partea lor există. "Nu pot lăsa pacienţii români pe dinafară. Nimeni nu-şi asumă acest lucru", spune Bogdan Păltineanu, directorul general al institutului.
Gabriel Prada, director medical la 'Ana Aslan' explică şi el cauza timpului mare de aşteptare: "Institutul nu este un spital de urgenţă, nu e necesară internarea imediată a pacienţilor. În plus, Institutul de Gerontologie şi Geriatrie 'Ana Aslan' este singurul care oferă tratamente de întinerire din ţară. Servicii medicale sunt destinate în primul rând celor 4 milioane de români pensionari, iar apoi celorlalte categorii de persoane, printre care se numără şi turiştii", a declarat pentru gândul conf. dr. Gabriel Prada.
Pensionarii, singurii pacienţi care nu plătesc
Institutul de Gerontologie şi Geriatrie "Ana Aslan" şi-a câştigat faima înainte de 1989, când era renumit peste hotare pentru tratamentele revoluţionare de întreţinere şi reîntinerire. "Nu putem vorbi de un an de glorie al Institutului, dar putem vorbi despre perioade. Prin anii '80, mulţi străini veneau şi se tratau aici. Nici în prezent nu ne putem plânge că nu există solicitări din partea străinilor. Singura perioadă grea a fost în urmă cu patru-cinci ani, când acoperişul era distrus şi pereţii erau inundaţi. Acum întreg acoperişul este refăcut", ne-a mai spus conf. dr. Gabriel Prada.
Conducerea instituţiei a mai precizat că aceasta funcţionează ca spital, existând contract cu Cas